Mantarlar, genellikle bitki olarak kabul edilir, ancak aslında Fungus denilen gruba aittir. Hem ticari olarak yetiştirilir hem de vahşi doğada bulunurlar. Toprağın üstünde ve altında yetişirler. Binlerce türü vadır, ancak bunların sadece az bir kısmı yenilebilirdir. Romalılar tarafından “tanrıların yiyeceği” olarak adlandırılır.
Mantarın faydaları:
*Düşük kalorili, protein, lif ve çeşitli vitaminler ve minerallerden zengindir.
*Türlerinin besin değerleri kendi aralarında değişmekle beraber; genellikle potasyum, B vitamini ve selenyum bakımından zengin, yağ oranları da düşüktür.
*Antioksidanlar, fenoller ve polisakkaritler içerir. Bu bileşiklerin bulunması yetiştirme, depolama koşulları, işleme ve pişirme gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
*Bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünüldüğü için Çin tıbbında yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Bu etkisinin içeriğindeki beta-glukan denilen polisakkaritlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
*52 kişi üzerinde yapılmış bir çalışmada bireyler 1 ay boyunca günde 1 veya 2 adet kurutulmuş mantar tüketmişler ve bireylerin bağışıklık fonksiyonlarının geliştiği ve enflamasyonlarının azaldığı görülmüştür.
*Mantar ekstraktının hayvan ve test-tüp çalışmalarında tümör büyümesini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü gösterilmiştir.
Pişirme önerileri:
*Çiğ veya pişmiş olarak yenilebilirler.
*Bazı mantarlar toksiktir ve ciddi semptomlara hatta ölüme neden olabilir. Dikkatli olmak da fayda vardır.
*100 gramı 22 kkal’dir. 3 gram karbonhidrat, 3 gram protein, 1 gram lif ve 0.3 gram yağ içerir.
Mantar vücudunuz için çok önemli, ama GIDA İNTOLERANSINIZ yoksa… Doğal ve sağlıklı beslenme kişiden kişiye değişir, YorkTest yaptırarak kendiniz için doğru gıdaları belirleyin.