Akneden mi şikayet ediyorsunuz?
Akne nedir?
Akne, ergenlik döneminde sıkça görüln bir deri hastalığıdır. Ergenlik döneminde %89’larda olan görülme sıklığı bazen yetişkinlik döneminde de görülmeye devam eder. Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genellikle ciltteki gözenekler tıkanır ve tıkanan gözeneklerde biriken yağlı madde de bakteriler çoğalmağa başlar. Beslenmeyle akne arasında yakın bir ilşki vardır. Beslenmeyle ilgili faktörler akne oluşumunu tetikleyebilir ve mevcut aknelerin büyümesine yol açabilir.
Akne belirtileri
Tipik akne belirtileri şunlardır:
- Yüz, göğüs ve/veya sırt bölgesinde ağrılı noktalar
- Derinin uzun sureli iltihaplanmasına neden olan kızarıklık
- Beyaz nokta, siyah nokta ve şiddetli durumlarda kistlerin oluşumu
Eğer cildinizde bu belirtilerin varlığını görüyor ve endişe ediyorsanız, akneleri kontrol altına almak ve altında yatan nedenleri bulmak için doktorunuzu veya dermatologunuzu ziyaret etmelisiniz.
Kalıcı akne ile yaşamaya devam ediyorsanız, bu akne ve beslenme düzeniniz arasında yakın bir bağlantı olduğunu gösterebilir.
Bireysel olarak, tükettiğimiz yiyecek ve içeceklere vermiş olduğumuz tepkiler büyük bir değişkenlik gösterir. Bir kişi için sorunlara neden olabilecek bir madde başka biri için tamamen kabul edilir olabilir. Yorktest size, sizin kişisel “gıda parmak izi”nizi vermektedir.
Akneye neyin neden olduğunu bulmak, kendi sağlık ve refahınızda etkili olan kişisel yiyecek ve içecek intoleransınızı keşfetmek ve anlamak, kendiniz için mümkün olan en iyi seçimleri yapmanızı sağlayarak yaşam kalitenizi artırmak için önemlidir. Size sorun olan gıdaları belirlemek ve beslenme düzeninizden çıkarmak, cidinizi iyileştirmek için önemli bir adımdır.
Sonuçlar yeterince açıklayıcı
York Üniversitesi, diyetlerin yararlarını anlamak için, gıda intoleransı testi sonuçlarına göre bir anket gerçekleştirdi.
Bu araştırmaya göre; akne sorunu yaşadığını bildiren 40’ın üzerindeki kişide, intoleransı tetikleyen gıdaları diyetlerinden çıkartıklarında, % 88 oranında bir iyileşme olduğu görülmüştür.
Herhangi bir gıdaya karşı intoleransı olan kişiler üzerinde yapılan genel bir çalışmaya göre ise; önerilen diyetleri titizlikle takip eden kişilerin %76’sının hemen, % 68’inin ise 3 hafta içerisinde bundan yarar sağladığı bildirilmiştir.
Bildirilen Başlıca Sağlık Sorunu | Fayda Gördüğü Bildirilen Kişi Yüzdesi (%) |
Düşük Enerji örn. Yorgunluk, uyuşukluk |
87% |
Sindirim Sistemi örn. Hassas Bağırsak Sendromu, Şişkinlik vb. |
80% |
Solunum örn. Astım, Solunum Güçlüğü, Rinit |
72% |
Nörolojik örn. Migren, Baş Ağrısı |
78% |
Dermatolojik örn. Egzema, Akne, Sedef Hastalığı |
76% |
Kas-İskelet örn. Artrit, Romatizma, Eklem ağrıları |
64% |
Psikolojik örn. Depresyon, Dikkat Bozukluğu ve Hiperaktivite, Panik Atak |
81% |
Allergy UK tarafından yaptırılan bu ankette, YorkTest (ya da bilimsel adıyla, gıdaya özgü IgG enzim-bağlantılı immünosorban analizi (ELISA) yapılan kan testi) yaptıran ve çok çeşitli kronik tıbbi sorunlar bildiren 5286 kişiyle görüşülmüştür.
Gıda intoleransı ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgiler (Yorktest tarafından Gıda spesifik IgG tepkisi olarak tanımlanan) diyet optimizasyonu için beslenme önerileri sunmak için tasarlanmıştır. YorkTest, yukarıda belirtilen semptomları tedavi edip yok edeceğine yönelik bir iddia da bulunmamaktadır. Bir YorkTest programı yapmadan önce doktorunuza danışarak tıbbi destek ve bilgi almanızı öneriyoruz.