Pazartesi - Cuma 9.00 - 18.00 Cumartesi-Pazar KAPALI | +90 216 527 7 527 | +90 541 213 40 11 |

Migren

 

Migren nedir?

Migren, başın bir yarısında zonklayan, yoğun bir ağrıdır. Şiddetli ve zaman zaman normal etkinlikleri engelleyici düzeyde olan bu ağrıya genellikle mide bulantısı, kusma ve ışığa, sese ve kokuya hassasiyet eşlik eder. Migren nöbetleri tekrarlanma eğilimindedir; tipik olarak 4 ila 24 saat sürer, bu süre bazen 3 güne kadar çıkabilir. Migren nöbeti sırasında beyin kimyasallarındaki ve kan damarlarındaki değişikliklerin ağrıya yol açtığı düşünülmektedir.

Migren belirtileri

Tipik migren belirtileri şunlardır:

Yoğun baş ağrısı, zonklama, genellikle aşağıdakillerin biri ve/veya birkaçı ile birlikte:

  • Işık, gürültü veya kokulara duyarlılık
  • Bulantı
  • Bulanık görme veya auralar (görüş hattı boyunca hareket eden ışıklar hareketli)

Migren nedenleri

Eğer şiddetli baş ağrısı veya migren yaşıyorsanız, bunun altında yatan nedenleri bulmak ve kontrol altına almak için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Eğer belirgin bir neden olmadan belirtileriniz devam ediyorsa, bu beslenme düzeninizi gözden geçirmek için iyi bir fırsat olabilir.

Bireysel olarak, tükettiğimiz yiyecek ve içecekler vermiş olduğumuz tepkiler büyük bir değişkenlik gösterir. Bir kişi için sorunlara neden olabilecek bir madde başka biri için tamamen kabul olabilir olabilir. Yorktest size, bizim kişisel “gıda parmak izinizi” vermektedir.

Migren ve baş ağrısının neden oldukları için, kendi sağlık ve refahınızda etkili olan kişisel yiyecek ve içecek intoleransınızı keşfetmek ve anlamak, sizin mümkün olan en iyi seçimleri yapmanızı sağlayarak yaşam kalitenizi artırmak için önemlidir. Size sorun  olan gıdaları belirlemek ve beslenme düzeninizden çıkarmak baş ağrılarının sıklığını azaltmak ve hatta onları tamamen durdurmak için önemli bir adımdır.

Sonuçlar yeterince açıklayıcı

York Üniversitesi, diyetlerin yararlarını anlamak için, gıda intoleransı testi sonuçlarına göre bir anket gerçekleştirdi.

Migren sorunu yaşadığı bildiren  259 kişide, intoleransı tetikleyen gıdaları diyetlerinden çıkartıklarında % 76 bir iyileşme olduğu görülmüştür.

Genel olarak yapılan çalışmaya göre ise, önerilen diyetlerini titizlikle takip eden kişilerin %76 sının hemen, % 68 inin ise 3 hafta içerisinde bir yarar sağladığı bildirilmiştir.

Bildirilen Başlıca Sağlık Sorunu Fayda Gördüğü Bildirilen Kişi Yüzdesi (%)
Düşük Enerji
örn. Yorgunluk, uyuşukluk
87%
Sindirim Sistemi
örn.Hassas Bağırsak Sendromu, Şişkinlik vb.
80%
Solunum
örn. Astım, Solunum Güçlüğü, Rinit
72%
Nörolojik
örn. Migren, Baş Ağrısı
78%
Dermatolojik
örn. Egzema, Akne, Sedef Hastalığı
76%
Kas-İskelet
örn. Artrit, Romatizma, Eklem ağrıları
64%
Psikolojik
örn. Depresyon, Dikkat Bozukluğu ve Hiperaktivite, Panik Atak
81%

Gıda intoleransı ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgiler (Yorktest tarafından Gıda spesifik IgG tepkisi olarak tanımlanan) diyet optimizasyonu için beslenme önerileri sunmak için tasarlanmıştır. YorkTest, yukarıda belirtilen semptomları tedavi edip yok edeceğini iddia etmemektedir. Bir YorkTest programı yapmadan önce doktorunuza danışarak tıbbi endişelerinizi konuşmanızı öneriyoruz.

Allergy UK tarafından yaptırılan bu ankette, YorkTest (ya da bilimsel adıyla, gıdaya özgü IgG enzim-bağlı immünosorban tayini (ELISA) kan testi) yaptıran ve çok çeşitli kronik tıbbi sorunlar bildiren 5286 kişiyle görüşülmüştür.