Pazartesi - Cuma 9.00 - 18.00 Cumartesi-Pazar KAPALI | +90 216 527 7 527 | +90 541 213 40 11 |

Şişkinlikten mi şikayetçisiniz?

Neden yemek yedikten sonra şişkinlik olur?

Şişkinliğin nedeni genellikle bağırsaklarda aşırı miktarda oluşan ve büyük rahatsızlık veren gazdır. Bağırsaklardaki bu gaz, vücutta yeterince sindirilmeyen ve emilmeyen gıdaların sindirim yolundaki bakteriler tarafından parçalanması sonucunda oluşur. Sık sık şişkinlik yaşamak ileride çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek sorunların ve dengesizliklerin bir belirtisi olabilir. Şişkinlik, bir şeylerin yolunda olmadığını gösteren ve sizi önlem almaya çağıran erken bir uyarıdır.

Şişkinlik belirtileri

Tipik şişkinlik belirtileri şunlardır:

  • Yemek yedikten sonra, midede oluşan ağrılı, gerilmiş veya şişmiş hissi
  • Midede sıkışmışlık hissi

Eğer şişkinliğin belirtilerini görüyor ve endişe ediyorsanız, bunu kontrol altına almak ve altında yatan nedenleri bulmak için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Eğer belirgin bir neden olmadan belirtileriniz devam ediyorsa, bu beslenme düzeninizi gözden geçirmek için iyi bir fırsat olabilir.

Bireysel olarak, tükettiğimiz yiyecek ve içecekler vermiş olduğumuz tepkiler büyük bir değişkenlik gösterir. Bir kişi için sorunlara neden olabilecek bir madde başka biri için tamamen kabul olabilir olabilir. Yorktest size, bizim kişisel “gıda parmak izinizi” vermektedir.

Şişkinliğin neden oldukları için, kendi sağlık ve refahınızda etkili olan kişisel yiyecek ve içecek intoleransınızı keşfetmek ve anlamak, sizin mümkün olan en iyi seçimleri yapmanızı sağlayarak yaşam kalitenizi artırmak için önemlidir. Size sorun  olan gıdaları belirlemek ve beslenme düzeninizden çıkarmak sindirim sisteminizi iyileştirmek için önemli bir adımdır.

Sonuçlar yeterince açıklayıcı

York Üniversitesi, diyetlerin yararlarını anlamak için, gıda intoleransı testi sonuçlarına göre bir anket gerçekleştirdi.

Midede şişkinlik  sorunu yaşadığı bildiren  576 kişide, intoleransı tetikleyen gıdaları diyetlerinden çıkartıklarında % 92 bir iyileşme olduğu görülmüştür.

Genel olarak yapılan çalışmaya göre ise, önerilen diyetlerini titizlikle takip eden kişilerin %76 sının hemen, % 68 inin ise 3 hafta içerisinde bir yarar sağladığı bildirilmiştir.

Bildirilen Başlıca Sağlık Sorunu Fayda Gördüğü Bildirilen Kişi Yüzdesi (%)
Düşük Enerji
örn. Yorgunluk, uyuşukluk
87%
Sindirim Sistemi
örn.Hassas Bağırsak Sendromu, Şişkinlik vb.
80%
Solunum
örn. Astım, Solunum Güçlüğü, Rinit
72%
Nörolojik
örn. Migren, Baş Ağrısı
78%
Dermatolojik
örn. Egzema, Akne, Sedef Hastalığı
76%
Kas-İskelet
örn. Artrit, Romatizma, Eklem ağrıları
64%
Psikolojik
örn. Depresyon, Dikkat Bozukluğu ve Hiperaktivite, Panik Atak
81%

Gıda intoleransı ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgiler (Yorktest tarafından Gıda spesifik IgG tepkisi olarak tanımlanan) diyet optimizasyonu için beslenme önerileri sunmak için tasarlanmıştır. YorkTest, yukarıda belirtilen semptomları tedavi edip yok edeceğini iddia etmemektedir. Bir YorkTest programı yapmadan önce doktorunuza danışarak tıbbi endişelerinizi konuşmanızı öneriyoruz.

Allergy UK tarafından yaptırılan bu ankette, YorkTest (ya da bilimsel adıyla, gıdaya özgü IgG enzim-bağlı immünosorban tayini (ELISA) kan testi) yaptıran ve çok çeşitli kronik tıbbi sorunlar bildiren 5286 kişiyle görüşülmüştür.