Zeytin, Akdeniz’e has zeytin ağacının meyvesidir. Bazı olgunlaşmamış meyveleri yeşildir ve olgunlaştıkça yeşilden siyaha dönerler. Bazıları ise hep yeşil kalır. Ağacın drupa tipindeki bu meyvelerinin sıkılmasıyla zeytinyağı elde edilir.
Faydaları:
*E vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar açısından zengindir.
*İçeriğinde en çok bulunan yağ asidi oleik asittir.
*Zeytin yaprakları ve zeytin meyvesinde baskın olarak oleuropein bulunurken; zeytinyağında oleurepin bulunmaz.
*Zeytin meyvesinin ilk dönemlerinde oleurepin meyvede daha fazla bulunmasına karşın olgunlaşmayla azalır ve acılığa sebep olur.
*Son zamanlarda yapılan çalışmalar oleuropeinin kanser önleyici, antienflamatuvar, antimikrobiyal hatta alzehemieri önleyebilecek özellikleri olduğunu göstermektedir.
*Çalışmalar zeytinin kalp için faydalı, osteoporoza karşı koruyucu olduğunu ve enflamasyonları azaltabileceğini de göstermektedir.
*Sızma zeytinyağında baskın olarak bulunan fenolik bileşik ise oleaceindir.
*Zeytinyağı koleretik, laksatif etkilidir ve farmasötik endüstrisinde merhem ve liniment olarak kullanılmaktadır.
[mkdf_blockquote text=”
Tüketim önerileri:
*100 gram (25 adet) zeytin yaklaşık 200 kaloridir. 1.1 gram protein, 1.8 gram karbonhidrat ve 21 gram yağ içermektedir.
*Kahvaltıda, ana yemeklerinizde ve salatalarınızda zeytin ve zeytinyağı olarak miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.
*Tuzlu su kullanılarak paketlenmiş hallerini özellikle yüksek tansiyon hastaları dikkatli tüketmelidir.