Ispanak, orta ve batı Asya’ya özgü olan, kış boyunca ılıman bölgelerde yetişen bir sebzedir.Kemik yapımını destekleyen K vitamininden zengin, Temel Reis’in güç kaynağı ıspanağa gelin birlikte göz atalım..
Ispanağın faydaları:
*Bol miktarda karotenoid, C vitamini, K vitamini, folik asit, demir ve kalsiyum içerir.
*Hücre yıkımını engelleyen bir antioksidan olan betakarotenin en iyi besin kaynaklarındandır.
*Oksidatif stresin azalmasına, kanseri önlemeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
*Göz sağlığı için yararlı olan lutein ve zeaxanthin içerir. Bu bileşikler, güneş ışığının neden olduğu hasarı engelleyebilir veya tersine çevirebilir.
* A vitamininden çok zengin olduğu için saç ve deri dahil olmak üzere tüm vücut hücrelerinizin sağlığı için faydalıdır.
*Düşük karbonhidratlı, ancak suda çözünmeyen lif açısından zengindir. Suda çözünmeyen lif, kabızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir.
*Yüksek potasyum içeriği ile vücutta sodyumun etkilerini azaltıp kan basıncının yükselmesini önler. 100 gram pişmiş ıspanakta 383 mg potasyum bulunurken, 100 gram muzda 159 mg potasyum bulunur.
Tüketim önerileri:
* Tam zamanı Ekim-Mart ayları olan ıspanağa, mevsimi geçmeden çiğ (salata) veya pişmiş (ana yemek) olarak sofralarınızda yer verebilirsiniz.
*Ancak, yüksek oranda oksalik asit(oksalat) denilen kalsiyum emilimini engelleyen bir madde içerdiği için kalsiyum içerikli besinlerle tüketmeniz doğru bir tercih olmayacaktır.
* Warfarin (Coumadin) gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlar, K vitamini açısından zengin bir sebze olduğu için dikkatli tüketmelidirler.
*İçeriğindeki guatrojenden dolayı tiroid hastaları hekimine danışmadan tüketmemelidir.
Ispanak vücudunuz için çok önemli, ama GIDA İNTOLERANSINIZ yoksa… Doğal ve sağlıklı beslenme kişiden kişiye değişir, YorkTest yaptırarak kendiniz için doğru gıdaları belirleyin.